Industrial Engineering

1. Work study is concerned with

  1. improving present method and finding standard time
  2. motivation of workers
  3. improving production capability
  4. improving production planning and control
  5. all of the above.

Correct answer: (A)
improving present method and finding standard time

2. 'Value' for value engineering and analysis purposes is defined as

  1. purchase value
  2. saleable value
  3. depreciated value
  4. present worth
  5. function/cost.

Correct answer: (E)
function/cost.

3. A big advantage of PERT over Gantt charts is that in the former case

  1. activities and events are clearly shown
  2. early start and late finish of an ac┬Čtivity are clearly marked
  3. activity times are clear
  4. critical path can be easily determined
  5. inter-relationship among activities is clearly shown.

Correct answer: (E)
inter-relationship among activities is clearly shown.

4. A graphical device used to determine the break-even point and profit potential under varying conditions of output and costs, is known as

  1. Gnatt chart
  2. flow chart
  3. break-even chart
  4. PERT chart
  5. Taylor chart.

Correct answer: (C)
break-even chart

5. A low unit cost can be obtained by following

  1. product layout
  2. functional layout
  3. automatic material handling equipment
  4. specialization of operation
  5. minimum travel time plan and compact layout.

Correct answer: (A)
product layout

6. ABC analysis deals with

  1. analysis of process chart
  2. flow of material
  3. ordering schedule of job
  4. controlling inventory costs money
  5. all of the above.

Correct answer: (D)
controlling inventory costs money

7. Acceptance sampling is widely used in

  1. batch production
  2. job production
  3. mass production
  4. all of the above
  5. none of the above.

Correct answer: (C)
mass production

8. According to MAPI formula, the old machine should be replaced by new one when

  1. CAM < DAM
  2. CAM > DAM
  3. CAM = DAM
  4. there is no such criterion
  5. none of the above.

Correct answer: (A)
CAM < DAM

9. According to Rowan plan, if H = hourly rate, A = actual time and S = standard time, then wages will be

  1. HA
  2. HA + (S~A) HA
  3. HA + ^ˆ-H
  4. HA + ^ˆ-H
  5. HA + ^ˆ-HA.

Correct answer: (B)
HA + (S~A) HA

10. An optimum project schedule implies

  1. optimum utilisation of men, machines and materials
  2. lowest possible cost and shortest possible time for project
  3. timely execution of project
  4. to produce best results under given constraints
  5. realistic execution time, minimum cost and maximum profits.

Correct answer: (B)
lowest possible cost and shortest possible time for project

Page 1 of 14