Industrial Engineering

1. A big advantage of PERT over Gantt charts is that in the former case

  1. activities and events are clearly shown
  2. early start and late finish of an ac┬Čtivity are clearly marked
  3. activity times are clear
  4. critical path can be easily determined
  5. inter-relationship among activities is clearly shown.

Correct answer: (E)
inter-relationship among activities is clearly shown.

2. According to Rowan plan, if H = hourly rate, A = actual time and S = standard time, then wages will be

  1. HA
  2. HA + (S~A) HA
  3. HA + ^^-H
  4. HA + ^^-H
  5. HA + ^^-HA.

Correct answer: (B)
HA + (S~A) HA

3. An optimum project schedule implies

  1. optimum utilisation of men, machines and materials
  2. lowest possible cost and shortest possible time for project
  3. timely execution of project
  4. to produce best results under given constraints
  5. realistic execution time, minimum cost and maximum profits.

Correct answer: (B)
lowest possible cost and shortest possible time for project

4. Bin card is used in

  1. administrative wing
  2. workshop
  3. foundary shop
  4. stores
  5. assembly shop.

Correct answer: (D)
stores

5. Break-even analysis can be used for

  1. short run analysis
  2. long run analysis
  3. average of above two run analysis
  4. there is no such criterion
  5. none of the above.

Correct answer: (A)
short run analysis

6. CPM has following time estimate

  1. one time estimate
  2. two time estimate
  3. three time estimate
  4. four time estimate
  5. nil time estimate.

Correct answer: (A)
one time estimate

7. CPM is the

  1. time oriented technique
  2. event oriented technique
  3. activity oriented technique
  4. target oriented technique
  5. work oriented technique.

Correct answer: (C)
activity oriented technique

8. Graphical method, simplex method, and transportation method are concerned with

  1. break-even analysis
  2. value analysis
  3. linear programming
  4. queing theory
  5. tnaterial handling.

Correct answer: (C)
linear programming

9. If a worker gets a daily wage of Rs HA, then according to Rowan plan, his maximum daily earnings can be

  1. 2 HA
  2. 1.33 HA
  3. 1.5 HA
  4. 1.15 HA
  5. 2.5 HA.

Correct answer: (A)
2 HA

10. In A-B-C control policy, maximum attention is given to

  1. those items which consume money
  2. those items which are not readily available
  3. thosex items which are in more demand
  4. those items which consume more money
  5. proper quality assurance program-mes.

Correct answer: (D)
those items which consume more money

Page 1 of 14