Fluid Mechanics

581.The specific speed of a pump is defined as the speed of a unit of such a size, that it

  1. Delivers unit discharge at unit head
  2. Requires unit power for unit head
  3. Delivers unit discharge at unit power
  4. None of these
Correct answer: (A)
Delivers unit discharge at unit head

582.The speed of a sound wave in a gas is analogous to the speed of

  1. An elementary wave in an open channel
  2. Flow in an open channel
  3. A disturbance travelling upstream in moving fluid
  4. None of these
Correct answer: (A)
An elementary wave in an open channel

583.The speed of sound in an ideal gas varies as the

  1. Temperature
  2. Pressure
  3. Density
  4. None of these
Correct answer: (A)
Temperature

584.The Stoke's stream function applies to the

  1. Irrotational flow only
  2. Ideal/non i viscous fluids only
  3. Cases of axial symmetry
  4. None of these
Correct answer: (C)
Cases of axial symmetry

585.The temperature in isentropic flow

  1. Does not depend on Mach number
  2. Depends on Mach number only
  3. Cannot drop and then increase again downstream
  4. None of these
Correct answer: (B)
Depends on Mach number only

586.The terminal velocity of a particle moving through a fluid varies as dp n. The value of n is equal to _________ in Stoke's law regime.

  1. 1
  2. 0.5
  3. 2
  4. 1.5
Correct answer: (C)
2

587.The terminal velocity of a particle moving through a fluid varies as dpn. What is the value of n' for Newton's law regime?

  1. 0.5
  2. 1
  3. 1.5
  4. 3
Correct answer: (A)
0.5

588.The terminal velocity of a small sphere settling in a viscous fluid varies as the

  1. First power of its diameter
  2. Inverse of the fluid viscosity
  3. Inverse square of the diameter
  4. Square of the difference in specific weights of solid & fluid
Correct answer: (B)
Inverse of the fluid viscosity

589.The terminal velocity of a solid spherical particle falling through a stationary fluid mass in the Stoke's law range is proportional to the

  1. Inverse of fluid viscosity
  2. Square of particle size
  3. Difference in the densities of the particle & fluid
  4. All (A), (B) and (C)
Correct answer: (D)
All (A), (B) and (C)

590.The time of oscillation of a floating body is

  1. Longer, if Metacentric height is increased
  2. Independent of the Metacentric height
  3. Dependent on the buoyant forces only
  4. None of these
Correct answer: (D)
None of these
Page 59 of 73