Fluid Mechanics

571.The ratio of the depth of flow to the hydraulic radius for the most economical trapezoidal section, in open channel flow is

  1. 0.5
  2. 1
  3. 1.5
  4. 2
Correct answer: (D)
2

572.The ratio of the hydraulic radius to the diameter of the channel, for maximum mean velocity of flow in a circular channel, in open channel flow is

  1. 0.3
  2. 0.9
  3. 0.03
  4. 0.66
Correct answer: (A)
0.3

573.The ratio of the wall drag to the form drag in the Stoke's law range (for motion of spherical particles in a stationary fluid) is

  1. 0.5
  2. 1
  3. 2
  4. 0.33
Correct answer: (C)
2

574.The ratio of wall drag to total drag in the Stoke's law range is

  1. 0.5
  2. 1
  3. 43891
  4. 43892
Correct answer: (D)
43892

575.The ratio of width to depth for the most economical rectangular section in open channel flow is

  1. 0.5
  2. 1
  3. 1.5
  4. 2
Correct answer: (D)
2

576.The resistance wire used in a hot wire anemometer for conducting electrical current is made of

  1. Copper
  2. Tungsten
  3. Chromium
  4. Aluminium
Correct answer: (B)
Tungsten

577.The Reynolds number for an ideal fluid flow is

  1. 4
  2. 2100-4000
  3. 4000
Correct answer: (D)

578.The schedule number of a pipe is an indication of its

  1. Size
  2. Roughness
  3. Material density
  4. Wall thickness
Correct answer: (D)
Wall thickness

579.The simple Pitot tube does not measure the

  1. Static pressure
  2. Dynamic pressure
  3. Velocity at the stagnation point
  4. All (A), (B) and (C)
Correct answer: (D)
All (A), (B) and (C)

580.The simple Pitot tube measures the _________ pressure.

  1. static
  2. Dynamic
  3. Total
  4. None of these
Correct answer: (C)
Total
Page 58 of 73