Steam Boilers Engines Nozzles and Turbines
21. Boiler stays are used to
- prevent flat surfaces under pressure from tearing apart
- take care of failure in shear
- take care of failure in compression
- provide support for boiler
- provide foundation of boiler.
Correct answer: (A)
prevent flat surfaces under pressure from tearing apart
22. Bomb calorimeter is used to determine
- Higher calorific value at constant volume
- Lower calorific value at constant volume ,
- Higher calorific value at constant pressure
- Lower calorific value at constant pressure
- None of the above.
Correct answer: (A)
Higher calorific value at constant volume
23. Caking coals are those which
- form lumps or masses of coke
- burn freely
- show little or no fusing action
- burn completely
- do not form ash.
Correct answer: (A)
form lumps or masses of coke
24. Calorific value of coal is of the order of
- 200-400 kcal/kg
- 800-1200 kcal/kg
- 2000-4000 kcal/kg
- 5000-8000 kcal/kg
- 8000-10,000 kcal/kg.
Correct answer: (C)
2000-4000 kcal/kg
25. Carbonisation of coal is the process of
- pulverising coal in inert atmosphere
- heating wood in a limited supply of air at temperatures below 300°C
- strongly heating coal continuously for about 48 hours in the absence of air in a closed vessel
- binding the pulverised coal into brick-ettes
- enriching carbon in the coal.
Correct answer: (C)
strongly heating coal continuously for about 48 hours in the absence of air in a closed vessel
26. Cochran boiler is a
- horizontal fire-tube boiler
- horizontal water-tube boiler
- veritcal water-tube boiler
- vertical fire tube boiler
- forced circulating boiler.
Correct answer: (D)
vertical fire tube boiler
27. Coke is produced by
- pulverising coal in inert atmosphere
- heating wood in a limited supply of air at temperatures below 300GC
- strongly heating coal continuously for about 48 hours in the absence of air in a closed vessel
- binding the pulverised coal into brick-etts
- enriching carbon in the coal.
Correct answer: (C)
strongly heating coal continuously for about 48 hours in the absence of air in a closed vessel
28. Deaeration of feed water is carried out because it reduces
- cavitation of .boiler feed pumps
- corrosion caused by oxygen
- heat transfer coefficient
- pH value of water
- weight of water to be handled.
Correct answer: (B)
corrosion caused by oxygen
29. Duplex feed pumps are used in small steam boilers. These operate on the principle of
- centrifugal pump
- axial flow pump
- gear pump
- ejector pump
- reciprocating pump.
Correct answer: (E)
reciprocating pump.
30. During polytropic process
- heat transfer takes place across cylinder walls
- work is done
- steam may be wet, dry or superheated after expansion
- all of the above
- none of the above.
Correct answer: (D)
all of the above